Meer geld naar preventie = gezondheidswinst ouderen
De Tweede Kamer debatteert op 31 maart over gezondheidspreventie. Uit recente Kamerbrieven blijkt dat de minister luistert naar de inbreng van de KBO. Het gaan ons echter niet ver genoeg. Wij willen dat er snel duidelijkheid komt over het vaccinatiebeleid voor ouderen. En pleiten daarnaast voor forse extra investeringen in gezondheidsbevordering bij ouderen.
Op 29 maart bood Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO, aan de Kamercommissie voor VWS een petitie aan rond het Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen. Dit is een belangrijke eis die we stellen aan het verbeteren van gezondheidspreventie bij ouderen.
Daarnaast vinden wij integraal gezondheidsbeleid en de lokale aanpak van preventie erg belangrijk. Gemeenten moeten daarom aanvullende middelen krijgen voor preventieve in de ouderenzorg (Wet Publieke Gezondheid, artikel 5a). Manon Vanderkaa: “Wij springen op de bres voor de gemeenten. Al sinds 2010 zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering van preventieve ouderenzorg, maar zij hebben deze extra verantwoordelijkheid gekregen zonder extra middelen.”
Van Rijn: wel erkenning, geen geld
Staatssecretaris Van Rijn stuurde op 25 maart een brief over preventie en ouderen naar de Tweede Kamer. Ons geluid is herkenbaar in de brief. Manon Vanderkaa: “De staatssecretaris stelt nu dat er veel gezondheidswinst op latere leeftijd te bewerkstelligen valt. Ook erkent hij dat het preventieaanbod versnipperd is, wat de Unie KBO steeds aangeeft.”
Over de oplossingsrichting van Van Rijn is de KBO minder tevreden. Hij wil RIVM opdracht geven (tegen een onbekend bedrag) voor het vullen van een databank met effectieve interventieactiviteiten voor ouderen. Op deze wijze zouden gemeenten goed ondersteund kunnen worden. De KBO wil gemeenten, na alle bezuinigingen (Wmo en meer), juist extra geld geven voor ouderen en gezondheidspreventie!