Tinder je eigen thuishulp
Cliënten die het beu zijn om steeds een andere, onbekende thuishulp aan hun bed te hebben, kunnen voortaan zelf online hun verzorgende kiezen.
De patiënt laat iemand toe in zijn meest kwetsbare privé-omgeving. Een band opbouwen met de zorgverlener is juist dan belangrijk.
Toto Frima, 63 jaar, woont in Amsterdam en ‘heeft ook aandacht voor interieur, huisdieren en kamerplanten’. Dit zou zomaar een mooie contactadvertentie kunnen zijn, maar het online profiel dient een ander doel. Frima is een van de verzorgenden die zich heeft ingeschreven bij Cair.nl, een kleine online zorgorganisatie in Amsterdam die het perfecte koppel probeert te vinden van patiënt en thuishulp. Via de website kunnen patiënten, die een persoonsgebonden budget (pgb) hebben, kiezen uit tien zelfstandig werkende verzorgenden en verpleegkundigen. Ze selecteren op basis van een foto, profiel, specialisaties en recensies van anderen.
Voorkeur
Op Tinder krijgt de favoriet een hartje, hier moet je gewoon een formulier invullen met je voorkeur. Dit keuzesysteem moet voorkomen dat patiënten steeds door een ander worden verzorgd, zoals bij grote thuiszorgorganisaties vaak het geval is, vertelt oprichter Koen Harms van Cair.nl. ,,De patiënt laat iemand toe in zijn meest kwetsbare privé-omgeving. Een band opbouwen met de zorgverlener is juist dan belangrijk. Nu gaat er te veel aandacht naar de strakke tijdschema’s, waarbij een verpleegkundige tien minuten heeft voor het wassen, tien minuten voor het poetsen van het huis en tien minuten voor de medicatie. Maar wat als mevrouw begint te huilen tijdens het wassen? Het schema zegt: doorgaan.”
De ploeg zzp’ers met wie Cair werkt, heeft ook geen zeeën van tijd, benadrukt verzorgende Toto Frima. ,,Maar ik hoef tenminste niet van hot naar her te hollen.” Momenteel zorgt ze voor een dementerende mevrouw in Amsterdam. ,,Omdat ik haar dagindeling ken, herinner ik haar vaak terloops aan afspraken: ‘vandaag is het zaterdag, Ben komt langs’. Of ik laat een extra boterhammetje onder folie op het aanrecht staan, omdat ik weet dat ze slecht eet. Als je iemand goed kent, kun je dat doen, maar als je vijf verschillende verzorgenden hebt, verlies je de grip én het plezier in je werk.” Aan het einde van de dag is de extra boterham vaak op. ,,Daar kan ik blij van worden. Het smeren van een boterham is niet zo vreselijk leuk, maar het is fijn als mevrouw vandaag niet twee maar drie boterhammen heeft gegeten.”
Cair, ook actief in Amersfoort, Almere en Nijkerk, heeft nog maar een paar ‘matches’ gemaakt tussen patiënten en verzorgenden, maar verwacht dat het idee zal aanslaan.
Toejuichen
Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, juicht nieuwe initiatieven als deze toe. In eigen onderzoek onder 25.000 cliënten in de verpleeg- en thuiszorg gaf een groot deel dit jaar aan vaste gezichten belangrijk te vinden. ,,Steeds meer thuiszorgorganisaties werken daarom al met kleine, vaste teams”, zegt een woordvoerder van Actiz.
Maar de mogelijkheid om zelf één favoriete thuishulp te kiezen heeft zowel Actiz als V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, niet eerder gehoord. ,,Voor cliënten is de band met de verzorgende vaak reden voor een pgb te kiezen en niet voor zorg in natura. Dat bureaus hierop inspelen is logisch”, aldus V&VN.
Volgens Actiz is een organisatie wel kwetsbaar als ze met maar één vaste zorgverlener werkt. ,,Ook die is wel eens vrij of ziek. Dan is er een vervanger nodig. En bij zwaardere zorg, die heel de week nodig is, is het ook de vraag of je die in je eentje aankunt of dat je een vast team nodig hebt”, zegt een woordvoerder.
De dementerende mevrouw uit Amsterdam wil van geen wissel weten. ,,Toto en ik zijn aan elkaar gewend en dat bevalt goed. Ik wil beslist geen ander.”
Bron: de Stentor 03-10-2016