Inkomensondersteuning door gemeenten nog steeds grote verschillen

Gemeenten verschillen sterk in hun voorzieningen voor en informatie aan hulpbehoevende inwoners. KBO-PCOB bekeek voor de tweede keer gemeentelijke vergoedingen voor mensen met hoge zorgkosten. De uitkomsten zijn verontrustend. “De nieuwe regering in Den Haag moet hiervoor budget vrijmaken, zodat de gemeenten genoeg geld hebben om deze maatregel uit te voeren.”Directeur Manon Vanderkaa: “De informatie over gemeentelijke voorzieningen en vergoedingen is vaak moeilijk toegankelijk en slecht te begrijpen. We zien daarnaast grote verschillen in vergoedingen, die voor zorgbehoevende ouderen wel kunnen oplopen tot € 900 per jaar!”

Veranderingen
Ten opzichte van 2015 (onze eerste steekproef) is er wel wat veranderd. Vanderkaa: “Gemeenten die hun beleid hebben uitgebreid – wij vonden er 13 – verdienen een pluim! Maar nog steeds komen heel wat gemeenten hun inwoners niet of nauwelijks tegemoet.” 16 van de 40 gemeenten bieden alleen een zorgverzekering, die vaak ook al bestond toen mensen nog een landelijke tegemoetkoming ontvingen. Die zorgverzekering is dus niet vervangend te noemen.

Compenseren noodzakelijk
KBO-PCOB roept het Rijk op om in de wet vast te leggen dat alle chronisch zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten en een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, een compensatie dienen te ontvangen die niet onderdoet voor de compensatie die zij vanuit het Rijk ontvingen. Als de gemeenten daar onvoldoende budget voor hebben, moet het Rijk te hulp schieten.