Klijnsma onderzoekt langere herstelperiode pensioenfondsen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat onderzoeken wat het effect is op de pensioenen als fondsen langer de tijd krijgen om te herstellen.

“Ik wil in kaart laten brengen wat de effecten zijn als we de hersteltermijn verlengen”, zegt Klijnsma donderdag tijdens een debat over het korten van pensioenen.
Of dit instrument de pijn voor mensen die bij een fonds met een te lage dekkingsgraad zitten zal verzachten, is onduidelijk.
“Ik weet niet of het soelaas zal bieden, maar ik hecht eraan voorwerk te doen voor het geval dat”, aldus Klijnsma. Voor het einde van het jaar moet er een antwoord liggen, belooft de bewindsvrouw.
De dekkingsgraad geeft de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen van een pensioenfonds aan.
Klijnsma wilde niet op voorhand toezeggen dat eventuele maatregelen naar aanleiding van het onderzoek zullen voorkomen dat risico’s van gepensioneerden naar werkenden worden verschoven, zoals D66 dat graag zou zien.

Korten

Dit voorjaar publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken een rapport over de huidige staat van de Nederlandse pensioenfondsen. Daaruit blijkt dat de pensioenen van 1,8 miljoen mensen volgend jaar mogelijk moeten worden gekort.
Vakbond de FNV heeft het kabinet opgeroepen in te grijpen om pensioenkortingen in 2017 te voorkomen door de hersteltermijn van fondsen met een te lage dekkingsgraad langer de tijd te geven om orde op zaken te stellen. Door tekorten over een langere periode uit te smeren, is korten minder snel aan de orde, is de redenering.
Fondsen hebben steeds meer moeite om hun financiële buffer op orde te krijgen. Dat komt vooral door de lage rente, waarvoor de Europese Centrale Bank (ECB) verantwoordelijk is. Het is daardoor heel lastig geworden om voldoende rendement te behalen. Vanuit de oppositie klonk de roep om een verhoging van de rekenrente, de rente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen moeten waarderen, maar daar wilde Klijnsma niet aan.

NU.nl  16-09-2016