‘Voorkom spoedopnames van broze ouderen’
Volgens Jeroen van Berkel, stadsdeelbestuurder Amsterdam-West en PvdA’er, kunnen veel spoedopnames van broze ouderen voorkomen worden door meer te investeren in thuiszorg en mantelzorg.
Het aantal broze oudere bezoekers op de spoedeisende hulp in de regio is in één jaar met zesduizend gestegen. De oplossing is volgens onderzoekers dat er meer geïnvesteerd moet worden in mantelzorg en thuiszorg.
“Investeren in zorg in de buurt is waar wij al jaren voor pleiten bij het college in Amsterdam, maar wij krijgen nul op het rekest. Sterker: dit college stapelt bezuiniging op bezuiniging. Wie SP-leider Roemer, kandidaten Renske Leijten, Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer tekeer hoort gaan, denkt dan meteen aan de bezuinigingen van dit kabinet.
Maar niets is minder waar. Het Amsterdamse college van SP, VVD en D66 bezuinigt in de jaren 2015 tot en met 2018, bij ongewijzigd beleid, maar liefst 203,3 miljoen boven op de korting van het rijk. Anders gezegd: van het aan Amsterdam beschikbaar gestelde budget voor zorg aan ouderen en welzijn in de buurten houden we jaarlijks ruim 20 miljoen over. Daar heeft dit college vervolgens nog eens 116,9 miljoen extra op bezuinigd.
De ambulante professionals kunnen elkaar in de buurt treffen om te overleggen over cliënten en hun mantelzorgers
Hadden wij die spoedopnames in Amsterdam dan niet kunnen voorkomen als zij gewoon ons geld dat ervoor bedoeld is en wij ontvingen van het kabinet, hadden ingezet voor dat doel? Ja, is de treurige conclusie, dat had gekund. En daarom is het ook zaak daar snel wat aan te doen. Laten we om te beginnen niet verder bezuinigen én de middelen die we krijgen echt investeren in zorg en welzijn in de buurt.
Overleggen
Van die buurten hebben we er 97 in Amsterdam. Met de middelen die wij al beschikbaar hebben, kan in iedere buurt een voorziening worden gecreëerd. Hier kunnen kinderen of partners terecht met vragen over de voorzieningen die beschikbaar zijn om hun ouders of echtgenoot langer thuis te kunnen laten wonen.
Er kan per buurt een handige oudere klusjesman in dienst worden genomen om bij ouderen thuis drempels te verwijderen en beugels aan te brengen. In de buurtvoorziening kan de familie vrijwilligers ontmoeten die hen kunnen helpen. De ambulante professionals kunnen elkaar in de buurt treffen om te overleggen over cliënten en hun mantelzorgers.
De buurtbezorgster kan bij ouderen langs om te checken hoe het gaat. Vele activiteiten worden georganiseerd, door en voor de buurt. Van wandelclubs tot buurtrestaurant tot bingoavonden waar iedereen welkom is, jong en oud. Zo ontstaat in elke buurt in Amsterdam een samenhangende gemeenschap rond ouderen en anderen die zorg nodig hebben.”
Daarmee kunnen veel spoedopnames worden voorkomen.
http://www.parool.nl/opinie/-voorkom-spoedopnames-van-broze-ouderen~a4470729/